duminică, 9 ianuarie 2022

JUR, sau înjur???





"Jur să respecte Constituția, drepturile și libertățile fundamentale ale omului .... să respect normele de conduită profesională și civică"!

         Sunt doar câteva principii sănătoase cuprinse în Jurământul pe care l-am depus fiecare în momentul în care am ales să fim polițiști de penitenciare. Orice s-ar întâmpla și oricare ar fi circumstanțele, atât timp cât slujim această țară prin slujba pe care o avem, nu avem voie să pângărim acest Jurământ nici prin vorbă, nici prin faptă!    Indiferent cât timp a trecut de la depunerea lui, trebuie să rămână la fel de viu și important!

       Ce se întâmplă cu principiile acestui Jurământ când îți înjuri colegul ca la ușa cortului?  Cum îi mai respecți „drepturile și libertățile fundamentale”?

       Cum respecți "normele de conduită profesională și civică" atunci când încerci să-l înjosești prin vulgaritatea vorbelor tale?  Limbajul jignitor și injurios este dezaprobat de întreaga societate civilă. 

       Ce poți face atunci când în timpul serviciului, injuriile îți sunt adresate ție,  familiei, părinților sau copiilor tăi de către un "coleg"?

      În astfel de cazuri chiar sintagma de "coleg" e pervertită!  Acest coleg ar trebui să te apere sau în caz de nevoie să-ți sără fizic în ajutor.  Tot el, nu ar trebui să întoarcă spatele dacă ești agresat fizic sau verbal.  
Având în vedere locul în care ne desfășurăm activitatea, astfel de agresiuni din partea deținuților sunt tot mai des întâlnite.  Oare nu sunt suficiente de mai trebuie să nu le auzim și de la "colegi"? 

       Domnule SM, având în vedere limbajul suburban folosit la adresa colegilor în mai multe rânduri, am putea avea așteptarea ca în cazul unui incident între deținut(i) și un coleg de-al dumneavoastră să interveniți și să-i asigurați securitatea ?              

       Pe de altă parte, am început să ne punem tot mai serios întrebări cu privire la modul în care vă raportați la cerințele și exigențele locului de muncă. Aceste întrebări se nasc ținând cont și de atitudinea dumneavoastră frivolă față de respectarea altor norme: purtarea corectă a echipamentului de protecție împotriva SARS COV 2, ignorarea controlului specific la intrarea în unitate, vocabularul licențios, vizionarea fără a avea acest drept a unor imagini înregistrate de unitate pe camerele de supraveghere, sesizări fără fond către Comisia de Disciplină, etc...     
           
          Revenind la ultimul dumneavoastră derapaj lingvistic vă reamintim faptul că nimeni nu are voie să folosească un astfel de limbaj chiar în lipsa oricărui alt argument. Vorbitul injurios nu te face nici mai convingător, nici mai "bărbat"! 

          O astfel de meteahnă trebuie tratată cu maximă seriozitate și intransigență. Avem nevoie de certitudinea că ne putem baza oricând, în orice situație pe colegul care a depus același jurământ. Asta măcar la locul de muncă. 
          Dacă ai uitat cuvintele acestui Jurământ, recomand recitirea și reamintirea lui. Iar dacă este prea greu sau prea mult, atunci nu mai recomand ci rog: Reamintește-ți să fii om!

Un comentariu:

Unknown spunea...

Din păcate unii și-au uitat rolul. Și mai păcat ești ca cei care pot lua atitudine stau impasibili.